Thursday 24 July 2014

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΧΑΛΙΑ: ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ


Τα χαλιά για αυτούς που γνωρίζουν να τα επιλέγουν, δεν είναι μόνο μια επένδυση σε χρήμα. Κυρίως είναι μια συναισθηματική επένδυση. Είναι σαφές ότι τα χειροποίητα χαλία αποτελούν σύμβολο μιας πλήρως διαφορετικής κουλτούρας που ξεκίνησε να διαδίδεται πολλά χρόνια πριν. Δεν είναι καθόλου αμελητέο ότι ο μύθος με το μαγικό χαλί είναι τόσο φημισμένος ακόμα και μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με αυτόν, εκείνο το μαγικό χαλί μπορούσε να μεταφέρει όποιον καθόταν επάνω του πολύ γρήγορα σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία επιθυμούσε ο "αφέντης του. Πάντα, λοιπόν, τα χαλιά, έρχονταν με ιστορίες καθώς, αρχικά, η κατασκευή τους ήταν υπόθεση της κάθε οικογένειας, μεγάλης σημασίας για την αντιμετώπιση των χαμηλών θερμοκρασιών τυ χειμώνα.




Τα χειροποίητα χαλιά, στην πραγματικότητα, είναι απίστευτα μεγάλης αξίας. Απαιτούν υψηλότατη αισθητική αλλά και γνώση της υφαντικής τέχνης. Απαιτούν επιδεξιότητα αλλά και άπλετο χρόνο για να ετοιμαστούν. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι για τα χειροποίητα χαλιά μπορεί να απαιτούνται μέχρι και τρία ολόκληρα χρόνια προετοιμασίας. Κάθε ημέρα που περνάει, κατά μέσο όρο, μπορεί να ετοιμάζονται και 8000 κόμποι, προκειμένου στο τέλος, ο κάτοχος του να γευτεί όλη αυτήν την πλημμύρα αισθήσεων, σχεδίων και υφών.




Τα χειροποίητα χαλιά αποτεούν πλέον μια πολυτέλεια για όλους που όμως παραμένει και θα παραμείνει διαχρονική αξία. Τα χειροποίητα χαλιά δεν είναι τέλεια από άποψη υφανσης, γιατί δεν είναι μαζικής παραγωγής. Αυτός είναι όμως και ο παράγοντας που τους δίνει τόση αξία. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το κάθε χαλί έχει κατά μια έννοια την ταυτότητά του και την ιστορία του. Αγοράζοντας χειροποίητα χαλιά, αγοράζουμε κάτι πολύ παραπάνω από ένα υφαντό που θα κοσμεί το δωμάτιο μας. Γι’ αυτό εξάλλου και είναι φυσικό ότι η επιλογή καποιου χειροποίητου χαλιού πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της δικής μας προσωπικής επαφής και σύνδεσης με αυτό.

No comments:

Post a Comment